פיצויי פיטורין
פיצויי פיטורין - אולצתם לעזוב את העבודה? זכותכם לקבל שימוע לפני פיטורין
הרעיון העומד מאחורי עריכת שימוע לפני פיטורין של עובד, איננו רק על מנת לבצע הליך רשמי בדרך אל סיום העסקה, אלא גם בכדי לאפשר לעובד לנסות ולמנוע את הפיטורין שלו עצמו. השלמה עם הדין באשר לפיטורין והסתפקות בקבלת פיצויי פיטורין אינם חייבים להיות מובנים מאליהם, ולעיתים כדאי לעובד להתעקש להשמיע את קולו ולנסות למנוע את הפסקת עבודתו. הדבר מקבל משנה תוקף כאשר מדובר בעובד המתמודד עם סיטואציה יוצאת דופן, למשל אדם שחווה הטרדה מינית בעבודה או אישה שהרתה וחוששת כי מנהליה עומדים לפטר אותה. בכל מקרה – מדובר בזכותו הבסיסית של העובד לפרוס את טיעוניו בשימוע, המהווה חלק מהליך תקין המתבצע במסגרת יחסי עובד ומעביד.
מהו שימוע לפני פיטורין ומדוע ישנם מנהלים שיעדיפו לוותר עליו?
פיטורין ללא שימוע אינם חוקיים, בפרט פיטורי עובדת בהיריון אשר מותרים אך ורק במקרים נדירים בלבד ולאחר קבלת היתר ממשרד הכלכלה. המשמעות של שימוע לפני פיטורין היא כבדת משקל, עבור שני הצדדים:
- ההנהלה – המחויבת להבהיר לעובד מדוע הוא נקלע לסיטואציה זו, מהן הסיבות לרצון להפסיק את העסקתו והבהרה באשר לעניין פיצויי פיטורין או כל זכות אחרת אשר העובד עשוי להיות זכאי לה.
- העובד – אשר שימוע לפני פיטורין הוא הזדמנות עבורו להבין האם וכיצד תינתן לו הזדמנות נוספת למלא את תפקידו, מהם התנאים שעליו לעמוד בהם ובמידה והוא לא יכול לעשות זאת- לנסות לנהל משא ומתן על תנאי העזיבה שלו.
כאשר מנהלים מסוימים נחושים בדעתם לפטר עובד, באופן טבעי ה"עיכוב" של הנושא בדמותו של שימוע לפני פיטורין שהם מחויבים לקיים מולו, אינו מיטיב עמם והם נאלצים להתמודד עם שאלות וטענות שונות. על העובד, אם כך, להתעקש על ניהול תקין של תהליך העזיבה, בין אם הוא מעוניין בה בעצמו ובין אם לא, בייחוד כאשר יש לו טיעונים מבוססים כנגד בעיות וטענות שההנהלה עשויה להציג כסיבות לרצון לסיים את ההעסקה.
מהם פיצויי פיטורין ומי זכאי לקבל אותם?
לכל עובד שפוטר ישנה הזכות לקבל פיצויי פיטורין שנגזרות בהתאם לתקופת העסקה ושכרו החודשי הקובע לעיתים עשוי העובד להיות זכאי להטבות נוספות בהתאם למגוון תנאים וכתלות במקום העבודה עצמו. לעיתים מדובר בחוזה העסקה שנחתם ואינו משאיר מקום לספק ולעיתים יש מקום למשא ומתן בעניין זה. במסגרת שימוע לפני פיטורין זכאי העובד להציג בין היתר בפני מעסיקו את דבריו בהקשר לסיום ההעסקה עצמו וכמו כן באשר לתנאי פרישתו, במידה והוא השלים עם הליך הפיטורים והוא רוצה למקסם את זכויותיו הנובעות מסיום יחסי העסקה.
היעדר קיומו של שימוע לפני פיטורין מוריד את הסיכויים למיצוי הזכויות בעת עזיבת מקום העבודה, על כן חשוב לקבל ייעוץ משפטי ולהבין לעומק את מלוא התנאים והזכויות המגיעות לעובד בסיום העסקתו, באם אלו פיצויי פיטורין מוגדלים, המשך העסקה לזמן קצוב, קבלת שכר לתקופה נוספת ללא העסקה בפועל, מענק פרישה וכיוצא בזה.
זקוקים לעו"ד המתמחה בדיני עבודה?
להתייעצות ללא התחייבות
מלאו את הפרטים ונציג שלנו יחזור אליכם בהקדם!