אפליה בעבודה
כיצד לזהות אפליה בעבודה ומה ניתן לעשות בכדי למנוע אותה?
אנשים העובדים ביחד באותו ארגון או מקום עבודה, זכאים על פי החוק לשוויון הזדמנויות בעבודה ומניעת מצב של איפה ואיפה ביניהם לבין עובדים אחרים. מסיבה זו, מניעה של שוויון כזה היכולה להתבטא באי קידום, בפערים בשכר ובדרכים רבות נוספות- בשל סיבות שאינן ענייניות, מהווה אפליה בעבודה והיא אסורה על פי החוק. האפליה בין עובדים עלולה להתרחש באופנים שונים ומסיבות מגוונות. עיקרה היא עשיית עוול כלפיי קבוצה מסוימת, בשל גורמים שאינם רלוונטיים כלל לתפקוד שלה בעבודה בפועל. לעיתים זה עלול לקרות בשל אינטרסים כלכליים של המנהלים, לעיתים בגלל גזענות, דעות קדומות או חששות, כאשר מה שמשותף לכל הנושאים הללו הוא שמדובר בסיבות לא מוצדקות להתייחס באופן לא הוגן ולהעדיף עובד אחד על פני חברו.
מקרים של אפליה בעבודה – האוכלוסיות העיקריות שמופלות לרעה
תפקידו של עו"ד דיני עבודה הוא ללוות עובדים שנאלצים להתמודד עם אפליה בעבודה, בתהליך משפטי שהם בוחרים לפתוח בו וכנגד אותם האנשים שאחראיים לחוסר השוויון, משמע – ההנהלה. מכיוון שבבית הדין לעבודה עצמו, המושג אפליה בעבודה צריכה להיות מוכחת באופן עובדתי, חשוב להתייעץ עם מומחה לדיני עבודה אשר יש לו ניסיון במגוון מקרים של התנהלות בלתי צודקת בארגונים שונים.
יכולים להיות כמה וכמה גורמים, כאמור, למתן יחס שונה ומוטה לרעה על כל היבטיו, של מנהל כלפי עובד, לעומת עובדים אחרים – כאשר המקרים השכיחים הם אפליה כלפי הקבוצות הבאות:
- נשים.
- קבוצות אתניות מסוימות ומיעוטים.
- עובדים מבוגרים במיוחד.
- עובדים הנעדרים מהעבודה מסיבות מוצדקות וחוקיות כמו מילואים, מחלה או טיפולים רפואיים שונים.
- עובדים בעלי השקפות ודעות פוליטיות שאינן מתיישבות עם אלו של המנהלים.
האם עובד תמיד יוכל להוכיח שקיבל יחס מפלה לעומת עובדים אחרים באותו הארגון?
קשה להוכיח כי אפליה בעבודה אכן התרחשה מסיבה לא עניינית כזו או אחרת, כגון אלה המוצגות ברשימה. תפקידו של עורך דין מומחה לדיני עבודה, אם כן, היא להביא לידי ביטוי בבית הדין לעבודה את הקשר הישיר בין האפליה שהתרחשה, לבין גורם אפשרי שאיננו חוקי, אשר יצר את היחס המפלה שקיבל העובד ממנהליו – ולעגן זאת בעובדות ככל שניתן.
האם ישנם אנשים שזכאים להגנה מיוחדת כנגד אפליה במקום עבודתם?
ישנה חקיקה מיוחדת עבור אוכלוסיות מסוימות, למשל פיטורי עובדת בהיריון שאינם מתאפשרים ללא היתר מיוחד של משרד הכלכלה, אך בדרך כלל החוק מדבר על איסור אפליה בעבודה באופן כללי ואינו מסדיר הליכים ברורים. חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, כמו גם חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות – פיזית או נפשית – לרוב יגרום ל"פתיחת הדלת" בפני אוכלוסיות מגוונות ומתן אפשרות לכלל המועמדים לנסות להתקבל למשרה מסוימת.
עם זאת, חשוב לדעת כיצד לזהות אפליה בעבודה המתקיימת בפועל כאשר העובד כבר נקלט לתפקיד, במקביל להפעלת אמצעים להפסקתה – גם אם זה אומר פנייה לבית הדין לעבודה בשל כך.
זקוקים לעו"ד המתמחה בדיני עבודה?
להתייעצות ללא התחייבות
מלאו את הפרטים ונציג שלנו יחזור אליכם בהקדם!